Śląska sztuka kulinarna

Śląska sztuka kulinarna

Czym jest śląska kuchnia? To kuchnia będąca konglomeratem smaków Niemiec, Austrii, Polski oraz Czech przesiąknięta zapachem śląskiej ziemi. To kuchnia wywodząca się z niewielkich gospodarstw wiejskich, które zaspokajały swoje potrzeby żywieniowe we własnym zakresie. W XIX wieku w jadłospisie mieszkańców śląska znajdowały się głównie zboża (żyto, jęczmień, owies, pszenica) oraz kasze (te ostatnie wypierane od początków XX wieku coraz bardziej przez ziemniaki), a także kapustę oraz inne warzywa sezonowe, takie jak ogórki czy fasolkę szparagową. Nieodłącznym składnikiem kuchni śląskiej XIX wieku były produkty pszczelarskie oraz dziczyzna, które jednak najczęściej używane były jedynie w dni świąteczne lub na szczególne okazje, podobnie jak mięsa i produkty mięsne. Kuchnia śląską, jaka obecnie znamy ukształtowała się w pełni na przełomie XIX i XX wieku, kiedy zmieniała się także w wielkim stopniu tożsamość Ślązaków. Dotychczasową dominację niewielkich gospodarstw samowystarczalnych przerwał exodus wielkich mas ludności wiejskiej do miast.

https://www.slaskiesmaki.pl/staticcontent/514508

Encyklopedia kuchni śląskiej

Dania

Krupniok Wodzionka

 

 

Słownik

Bejcowanie

Zioła